fbpx

Læsetid: 3 minutter

Hvad betyder Messy Minds?
Messy er en videnskabelig betegnelse for den proces, din hjerne gennemgår, når du kaster dig over et kreativt projekt.

tired bored to death GIF

Okay, det lyder ligeså røvsygt og abstrakt, som dengang din fysiklærer terpede det periodiske system i folkeskolen.

Men jeg er hverken fysiklærer eller det periodiske system (thank God!). Bevares, jeg er her for at snakke om vigtige ting i livet, men hvorfor ikke danse på bordene og hænge i lysekronerne til beatet af unch-unch-dakke-dak imens?

Så varm din bas-arm op, slå håret ud og kridt ballarinaskoene. For nu skal der plukkes æbler!

ADVARSEL: Hvis dette blogindlæg var et drukspil, og du skulle tage en tår hver gang du læste ordet ”kreativ” eller ”kreativitet”, ville du være stang-bacardi efter sidste sætning. Så fyld glasset med vand (eller kaffe!). Med mindre du læser det her en fredag aften selvfølgelig. Så fyld glasset med Mojito.

 

FYRVÆRKERI OG FRUSTRATION

Kreativitet er for de fleste et fluffy og forvirrende fænomen. Og selvom hjerneforskere kan tracke den kreative proces i hjernen, rækker kreativitet alligevel langt udover vores evne til at lægge 2 og 2 sammen.

(SKÅL i 5 tårer/slurke alt afhængt af, hvor i DK, du er født.)

Men skal vi så bare smide armene i vejret og ophøje kreativitet til en guddommelig superpower, der bor på en lyserød sky i Utopia og danser regnbuedans med alfer og unicorns, og forgylder vores liv med inspiration og åndelige ”kald”?

Øh, nej! Med mindre du tror på den slags.

Nu lovede jeg dig godt nok at blande din fysiklærer udenom dette indlæg. Men vi kan ikke ignorere det faktum, at ”messy” (”rod” på dansk) er en videnskabelig betegnelse for virvaret af fyrværkeri og frustration, der på én og samme tid opstår i vores hoveder, når kreativiteten sættes fri.

Selv forskere er gået i Sherlock-mode for at opklare mysteriet om kreativitet. Og svaret på, hvad kreativitet egentlig er, er mere komplekst og fascinerende end tanken om, hvordan egypterne byggede store trekanter af gigantiske sten. (Seriøst – hvordan kunne det lade sig gøre?!)

 

ER DU HØJRE ELLER VENSTRE-ORIENTERET?

Chill-pill! Jeg taler ikke om politik.

Jeg gætter på, at du før eller siden er stødt på spørgsmålet: ”Bruger du højre eller venstre hjernehalvdel?” Hvis ikke, så kan du få styr på svaret nu.

Kig på ballerinaen:

Drejer hun med eller mod uret?

Hvis du mener, at hun drejer med uret, bruger du højre hjernehalvdel. Og hvis du mener, at hun drejer mod uret, bruger du din venstre hjernehalvdel. Og hvis du mener, at du skal brække dig, fordi dine øjne slår kolbøtter, så beklager jeg!

Brækpose inden for rækkevidde? Moving on..

Den højre hjernehalvdel er kreativ, romantisk, poetisk og passioneret. Hvis du er superbruger af højre hjernehalvdel, bruger du det meste af din tid på at føle, fantasere og være spontan.

Hvis din hjerne er mere venstre-ish, så tænker du logisk, rationelt og analyserende.

Indtil for nylig sværgede hjerneforskere til denne forsimplede teori, som et halbal i Thyborøn sværger til Sussi og Leo. Men sandheden er, at det kreative sind er langt mere komplekst. Kreativitet har nemlig ikke kun en fest i højre side af vores hoved. Kreativitet kaster konfetti i hele hjernen.

 

FRESH, FREE & FLY

I de næste par afsnit tager jeg dig muligvis tilbage til 8. klasse, hvor du hang ud med dine smart-i-en-fart venner efter skole, og din mor absolut ville have dig hjem kl. 21 sharp, selvom de andre måtte være ude til kl. 22.

Men bare rolig, jeg beder dig ikke om at gennemleve humørsvingninger, togskinner og DJ Alligator igen. For det handler hverken om et teenageoprør eller din mor, men om den nyeste hjerneforskning inden for kreativitet.

Mød dine to nye bedste venner: Default Network og Attention Network.

To netværk i din hjerne, der er ligeså forskellige som Roskilde Festival og en katolsk sommerlejr. Men tilsammen kan de skabe kreative julemirakler – hele året.

Lad os se nærmere på de to netværk:

Default Network aktiveres i din hjerne, når du føler og dagdrømmer.
Attention Network aktiveres i din hjerne, når du fokuserer og planlægger.

Det er nok verdenshistoriens korteste forklaring. Heldigvis er Google din ven, hvis du orker den lange version. Du kan også læse videre her og få den mellemlange version – fun-edition.

 (Vi er oppe på 15 tårer/slurke. SKÅL!)

LET THE FUN BEGIN

Selvom de to netværk på mange måder er hinandens modsætninger, har de det til fælles, at de består af flere usammenhængende centre i din hjerne, der samarbejder på kryds og tværs, når du søger ind i den kreative verden.

Kreativitet kan derfor ikke degraderes til snakken om højre hjernehalvdel. Det svarer til at kalde månelandingen for “en bette tur over æ’ græns..” Neil Armstrong vender sig i graven.

DEFAULT NETWORK
Default Network hænger ud med vennerne efter skole, bygger huler og står på rulleskøjter (ja, jeg var stadig et barn i 8. klasse, don’t you judge me!). Anyway.. Netværket aktiveres når du sender penge til fattige børn der fryser, og når du glæder dig på vegne af din førstegangsfødende veninde, der netop har skubbet en kommode med fosterfedt ud af sin vagina. Når du dagdrømmer dig langt væk fra dit 8-16 job iført hawaiiskjorte, og du stener ud ad vinduet og lader tankerne stikke af i DSBs stillezone.

Det var takket være Default Network, at jeg fik idéen til Messy Minds. Default er nemlig ansvarlig for din medfølelse og empati, dine dagdrømme, ønsker for fremtiden og kreative idéer.

ATTENTION NETWORK
Men selvom dine kreative idéer skabes i Default Network, er netværket ikke stærkt nok til at håndtere kreativitet alene. Og her kommer din mor ind i billedet – eller.. Jeg mener Defaults ansvarlige wingman, Attention Network, der kalder dig hjem kl. 21, så du kan få en god nats søvn og være frisk til morgendagens projekter.

Faktisk er Attention Network rettere mynten i din Mojito, remouladen til din pomfrit og brusen i din cola – altså et must i den kreative proces. Dette netværk hjælper dig med at evaluere dine skøre idéer, holde fokus, planlægge fremtidige to-dos og udtænke strategier, så du kan komme i mål med dit kreative projekt.

Attention gør dig disciplineret og hjælper dig igennem din writer’s block og enhver anden mur, Trump har bygget foran dig. Det væbner dig mod omverdenens larm og tillader dig, at gå ind i dig selv og lukke alt andet ude. (Apropos, så har jeg udsat Attention Network for Ikea-testen. Jeg sidder nemlig i skrivende stund omgivet af babygråd, lugten af kjøttboller og skramlende indkøbsvogne i Ikeas cafeteria. Og jeg arbejder rent faktisk ret fokuseret. Det kan selvfølgelig også skyldes de alt for lækre kanelsnegle til en 5’er).

Lidt groft kan man sige, at J.K. Rowlings Default Network fandt på Harry Potter, mens hendes Attention Network sørgede for, at bøgerne blev skrevet (måske i Ikea?).

 

DEFAULT & ATTENTION SITTING IN A TREE..

Alle mennesker har adgang til Default og Attention.

Langt de fleste skifter mellem netværkene, og bruger derfor kun ét af netværkene ad gangen. F.eks. når de er meget fokuserede på den ydre verden, ignorerer de deres indre bevidsthed, såsom dagdrømmene og evne til at få idéer. Og når de dykker ned i deres indre bevidsthed, undertrykkes den ydre verden, og Ikeas cafeteria bliver forvandlet til DSB’s stillezone.

Men sådan fungerer det ikke for kreative mennesker. Sherlock-forskningen viser, at kreative har en større forbindelse til begge netværk på samme tid. Den ydre verden og den indre bevidsthed flyder mere sammen for kreative. Hvor netværkene for de fleste mennesker modarbejder hinanden, skaber kreative en harmoni mellem modsætningerne. Modsætninger, som vi alle i bund og grund har, men kun kreative er i kontakt med på samme tid.

Hjerneforskernes forklaring på kreativitet minder altså mest af alt om spot-hylden i Netto; Kreativitet er én stor rodebutik. Og det afspejler samtidig kreatives kompleksitet i virkeligheden. Kreatives personlighed er fyldt med paradokser og modsætninger, og alle veje de tager i livet, er snoede og eksperimenterende. Enhver DISC-profil eller anden form for personlighedstests stikker i alle retninger hos kreative. Og hvor nogle synes, at det minder mere om en borderline-diagnose, så er faktum, at kreative formår at tilpasse sig forskellige roller i forhold til den kontekst de befinder sig i.

 

“CREATIVITY IS MESSY. CREATIVE PEOPLE HAVE MESSY MINDS.”

 

Denne kompleksitet er grunden til, at mange kreative (inkl. mig selv) føler, at de ikke passer ind i samfundets kasser.

Psykolog og forsker, Skott Barret Kaufman, siger: “Creativity is messy. Creative people have messy minds.”

Og det fede er, at kreativitet er en vane, vi alle kan øve os i og blive gode til. Når alt kommer til alt, har vi alle messy minds.

Det gælder også nogle af de mennesker, jeg bliver aller mest starstrucked over: Ellen DeGeneres, Jacob Holdt, Sofie Linde, Morten Albæk, Djuna Barnes (R.I.P.), Niels Brandt (The Minds Of 99), Brené Brown – og måske dig? You tell me – helt seriøst. Jeg vil virkelig gerne høre fra dig!

(SKÅL i 35 tårer/slurke!)

 

Xo og fist bomb,

Nina