fbpx

Læsetid: 3 minutter

Er du kreativ?

Damn right, you are!

Men før du stempler mig som en lalleglad hoptimist, så lad os bounce over til et falsk statement, der i 15 år har taget mig hårdt bagfra med en hækkesaks:

 

Jeg er ikke kreativ.

 

FAIL! Jeg bildte mig ind, at jeg ikke var kreativ fordi, jeg ikke kunne male åkander og forvandle mine følelser til en Mozart-symfoni. Hvilket jeg i øvrigt stadig ikke kan. Og aldrig har drømt om at kunne.

Og du er måske faldet i samme fælde.

Måske bilder du dig selv ind, at du ikke er kreativ, fordi du ikke kan koordinere farver, strikke hæle i dine uldsokker eller give Steven Spielberg kamp til stregen i Hollywood.

Men kreativitet rækker langt udover Monets have, et solidt klaverspil og Jurassic Park.

Vi vi skal udvide betydningen af ordet “kreativitet”. For selvom mange tror det, så har kunst altså ikke monopol på kreativitet.

 

EN LILLE OPGAVE:

Brug to minutter på at kigge rundt i rummet, du er i lige nu. Hvad ser du?

En stol? Et bord? En reol? En bog? En dør? En hylde? Et tv? En lækker Spaghetti Carbonara, du lige har bikset sammen? En toiletbørste, hvis du sidder på kummen? Måske spiser du Carbonara kummen og bruger det her blogindlæg som en form for hyggelæsning imens? – Hey, don’t judge me! Jeg ved jo ikke hvad du laver, når du er alene!

Anyway.. Alt, hvad du ser, har mennesker udtænkt, designet og lavet ved hjælp af deres kreativitet.

Og det er bevis på, at vi alle er kreative.

 

DU ER KREATIV!

For du er kreativ, når du skriver det næste P3-hit. Og du er kreativ, når du sidder i dine gummistøvler på Roskilde Festival og smører en leverpostejsmad (fra den blå dåse) med dit kørekort, fordi du mangler en kniv.

Du er kreativ, når du bygger din egen virksomhed fra bunden. Og du er kreativ, når knappen i dine bukser er faldet af, så du erstatter den med en køkkenelastik (life-hack! – Brug det, hvis du vil).

Du er kreativ, når du designer den nyeste Gucci-sko. Og du er kreativ, når har lavet en lækker middag til din kæreste eller veninder.

Men kreativitet kan også række helt ind i hjertekulen på os og skabe nærmest overnaturlige følelser. Det kaldes kunst.

Kunst har en form for superpower, der på uforklarlig vis tryllebinder os. Kunst sætter ord på dét, vi selv kan have svært ved at definere og formulere, bliver vi rørt helt ind i sjælen. Kunst leder os på en tankevandring, der gør os klogere og sætter verden i et nyt perspektiv. Kunst skaber og styrker relationer mellem mennesker, og giver os en følelse af samhørighed og ligeværd. Kunst viser os alt det, vi har til fælles. Kunst samler os. Kreativitet samler os.

Her kommer min definition på kreativitet:

Kreativitet er en vane, alle kan lære. En metode, vi bruger, når vi engagerer os med resten af verden.

Når vi bruger vores kreativitet, er vi så tæt på os selv, som vi overhovedet kan være. For vi er inde i os selv. Det er det, der sker inde i os, som vi formår at omsætte til noget, som andre kan se, høre, røre og smage. Noget man kan hænge på væggen, danse til, lytte til, stene til.. Noget, der får os til at høre til.

Den kreative proces er en transformation fra en følelse eller en tanke, der er inde i os; inde i vores hoveder, inde i vores kroppe, som vi slipper fri i den fysiske verden. Som et eller andet produkt. Og det synes jeg er smukt. For det er med til at gøre verden til et bedre sted. Det tror jeg på.

Og derfor har verden brug for dig. Og vi har brug for hinanden.

 

Xo og fist bomb,

Nina